Genişletilmiş ve Güncellenmiş 4.Baskı!
Kriptoloji; matematik, bilgisayar bilimleri, dil bilimleri ve benzeri birden fazla bilimi ilgilendiren disiplinler arası bir alandır. Hızlı bir şekilde gelişen dünyanın vazgeçilmez bilim dallarından biri olan kriptoloji, aslında hayatımızın pek çok alanında önemli bir yer teşkil etmektedir. Güçlü şifreleme yöntemleri, değerli bilgiyi organize suç örgütlerine, çokuluslu şirketlere ve büyük hükümetlere karşı korumak için kullanılabilecek en önemli silahtır. Güçlü şifreleme eskiden sadece askeri çalışmalarda kullanılırdı; ancak günümüz bilgi toplumunda gizlilik ve kişiselliğin korunması için kriptoloji önemli araçlardan biri haline geldi. Bir bilgi toplumu olmaya doğru ilerledikçe milyonlarca bireyin gözlenmesi ve takibi büyük hükümetler için mümkün olmaya başladı. Bu durum da kriptolojiyi kişisellik, güven, erişim kontrolü, elektronik ödeme, toplu (şirket, ulus, vs.) güvenlik ve pek çok alan için ana araçlardan biri haline getirdi.
Bu kitapta en eski yöntemlerden başlayıp en yeni yöntemlere kadar bütün şifreleme yöntemleri anlatılıyor, örneklerle pekiştiriliyor. Her şifreleme yönteminin anahtar üretme, şifreleme ve şifre çözme aşamaları gösteriliyor. Kitap, kriptoloji ile ilgilenenler, kriptoloji dersi verenler, kriptoloji dersi alanlar, kriptolojinin sözel anlatımından çok kriptolojide kullanılan yöntemler ile ilgilenenler için en güncel bilgileri içeriyor.
Kitap 4. baskısı, günümüzün ilgi çeken konularından blokzincirler ve kripto paralar hakkında bir bölüm eklenerek genişletildi. Kitap 4. baskısı, günümüzün ilgi çeken konularından blokzincirler ve kripto paralar hakkında bir bölüm eklenerek genişletildi.
- Kriptolojinin Kullanım Alanları ve Kullanım Amaçları
- Kriptoloji Türleri
- Simetrik Şifreleme
- Sezar Şifreleme
- ROT13 Şifreleme
- Doğrusal Şifreleme
- Vernam Şifreleme
- Hill Şifreleme
- RC4 Şifreleme
- Vigenere Şifreleme
- Base64 Şifreleme
- DES (Data Encryption Standart)
- AES (Advanced Encryption Standart)
- Kuantum Kriptografi
- Asimetrik Şifreleme (Gizli Anahtarlı Şifreleme)
- Diffie-Hellman Anahtar Değişimi Sistemi
- RSA Şifreleme
- Merkle-Hellman Şifreleme
- Okamoto-Uchiyama Şifreleme
- Paillier Şifreleme
- Goldwasser-Micali Şifreleme
- Blum-Goldwasser Şifreleme
- El Gamal Şifrelemesi
- Eliptik Eğri Şifrelemesi (ECC)
- Eliptik Eğriler İle Kriptografi
- Diffie-Hellman Anahtar Değişimi Örneği
- MD5 Şifreleme
- SHA-1, SHA-2, SHA-3 Şifreleme
- Kriptolojide Kullanılan Saldırılar
- Lineer Kriptoanaliz
- Diferansiyel Kriptoanaliz
- İmkânsız Diferansiyel Kriptoanaliz
- Çoklu Set (Square) Saldırısı
- Kasiski Saldırısı
- Enigma
- Blokzincir ve Protokolleri
- Kripto Paralar ve İşlem Adımları
Nuri URAL, 1975 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi bölümünde lisans eğitimini, 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi anabilim dalında doktorasını tamamladı. 1999 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesinde başladığı akademik yaşantısına halen Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümünde devam ediyor.
Ömer ÖRENÇ, liseyi Midyat Anadolu Lisesinde bitirdi. Üniversiteyi Gümüşhane Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünde okudu. Yazılıma ve kriptolojiye olan yoğun ilgisi nedeniyle bitirme tezini kriptoloji üzerine verdi.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.