Şiddet ve Kutsal
Çeviri: Necmiye Alpay
Zamanımızın en önemli antropolog, sosyal bilimci ve edebiyat eleştirmenlerinden René Girard’ın temel yapıtı sayılan Şiddet ve Kutsal Kanat Kitap tarafından yayımlandı.
Girard, bu kitabında kutsalın doğuşunda şiddetin rolünü "taklitçi rekabet", "kurban" ve "günah keçisi" kavramları çerçevesinde inceliyor.
Girard’a göre, Freud’un bazı metinleri hariç modern düşünce, dinin ve "kurban" olgusunun ardında yatan hakikati görmekten kaçınmıştır. İnsan türünün temel özelliği olan rekabetçi taklit, toplumları bir şiddet kısır döngüsüne, genelleşmiş bir kan davasına sürükleyebilir; bunun önüne geçilmesi ancak rastgele bir kurbanın seçilip şiddetin onun üzerinde odaklaştırılmasıyla mümkündür.
Modern sosyal bilimler, bu mekanizmanın yanlış anlaşılmasının farklı biçimlerinden ibarettir Girard’a göre. Klasik tragedya ve dinsel metinler, modern sosyal bilime oranla bu hakikate çok daha yaklaşmışlar ve ama bir noktada onlar da gerçeği örtmek veya yanlış yorumlamak zorunluluğu hissetmişlerdir.
Girard, düşüncesi çevresinde örgütlenen tartışma grupları ve dergilerle son otuz yılın en etkili düşünürlerinden biridir. Şiddet ve Kutsal, daha şimdiden çağın kaynak kitaplarından biri olmuştur.
Türkçede daha önce Romantik Yalan ve Romansal Hakikat adlı kitabı yayımlanan Girard’ın bu eserini Türkçenin dil sorunları hakkında bir kitabı ve çok sayıda yazısı yayımlanan, yetkin çevirileriyle tanıdığımız Necmiye Alpay dilimize kazandırdı. Eser yine edebiyat eleştirisi alanındaki yazılarıyla tanınan Orhan Koçak’ın editörlüğünde hazırlandı.
Şiddet ve Kutsal’ın Türkiye’de din, edebiyat ve kültür alanındaki pek çok tartışmaya yön vereceği kesin...
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.