Çiğdem Külahı
Çocukluğumuzun kırık fotoğrafları
Ahmet Büke, 2004’te yine Kanat Kitap tarafından yayımlanan ilk hikâye kitabı İzmir Postası’nın Adamları’ndaki sert ses tonuyla dikkat çekmişti. Bu sert ses, Büke’nin yeni kitabı Çiğdem Külahı’nda da işitiliyor: Çocukluk ve gençlik yıllarımızdan kalma –geçmek bilmeyen– yaralarımız, deliliklerimiz, sevişmelerimiz...
Zamanın nerede ve nasıl kırıldığını soran, “Bizi ne anlatır?” sorusuna “acılarımız ve yaralarımız” yanıtını veren hikâyeler bunlar.
“Bir bira daha açtı. Ev sahibinden öğrenmiş yazdığımı. Aslında o dırdırcı kadınla hiç de muhabbetimiz yok. Bilmiyorum belki de sen söylemişsindir. (...)
‘Komşu madem bu işlere merakın var, rafların en önüne koydur kitapları’ dedi. Çenesi açıldıkça açıldı. Bırakmadı, gideyim. ‘Bak, bizim dükkâna ver sen onları, çerez bölmelerinden birini boşaltırım. Zaten leblebi şekeri alan satan yok. Oraya dizeriz. Kapıya da yazı asarım’ diye tutturdu. Ne desem fayda etmedi. Beşinci biradan sonra yemin aldı ağzımdan. Gözümün önünde veresiye sayfamızı yırttı, attı. Muhtemelen seni de sıkıştırır. Olmadı birkaç tane verirsin. Zaten bir süre sonra sıkılır, çiğdem külahı yapar. Ne güzel olur aslında. Bahar gelince mahallenin bütün çocuklarının elinde benim sayfalarım. Belki merak ederler bir araya getirirler. Neyse, hepsi iyi de bira çarptı çocuğu.”
Ahmet Büke, 19 Haziran 1970’te Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. 1997 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Ölümsüz Öyküler Yayınevinin düzenlediği Xasiork 2002 Kısa Öykü Yarışmasında “Kayıp Dua Kitabı” isimli hikâyesi birincilik ödülü aldı. Öyküleri, E Edebiyat, Adam Öykü, Ünlem, Patika, İmge Öyküler ve Eşik Cini’nde yayımlandı. Çeşitli yazıları Yeni Aktüel ve Virgül dergileri ile Radikal gazetesinde yayımlandı. Derkenar, Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi, Önce Ekmek gibi internet dergilerinde yazdı.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.